duminică, 22 februarie 2009

Dermatita atopica

Stiu ca acest blog nu se bucura inca de o prea mare popularitate, dar sper totusi sa primesc chiar si un singur feedback in urma subiectului adus mai jos in discutie.
De vreo luna ne confruntam cu dermatita atopica. Sunt putin ingrozita, mai ales dupa ce-am citit pagini intregi despre aceasta boala.

“Unu din cinci bebelusi sufera de aceasta afectiune cutanata. Unii vor scapa de neplacerile ei odata cu inaintarea in varsta, altii o vor indura toata viata.
Dermatita atopica este o afectiune cronica a pielii si apare in special la copiii mici. De unde-i vine numele? „Dermatita” inseamna inflamatia pielii, iar „atopic” se refera la bolile ereditare. Cauzele acesteia nu sunt in totalitate cunoscute, insa, cresterea numarului de cazuri in ultimii ani a facut ca afectiunea sa fie pusa si pe seama factorilor de mediu, cum sunt poluarea, stresul, alimentele alergene, polenul si acarienii, imbracamintea din lana sau fibre sintetice, unele sapunuri, apa fierbinte sau caldura excesiva. Pielea afectata de dermatita atopica se inflameaza si cauzeazamancarimi, roseata, papule si cruste.In peste 60% din cazuri, dermatita atopica se instaleaza la varste mai mici de un an si numai in jumatate de cazuri simptomele dispar pana la pubertate. Leziunile apar mai ales la nivelul scalpului si fetei, dar cand copilul incepe sa mearga, se extind si la genunchi, palme sau coate. Daca micutului tau i-a aparut o iritatie pe fata, care ii produce mancarimi si nu trece in timp, du-l la un control. S-a observat ca boala se poate asocia altor manifestari alergice, cum sunt astmul, febra fanului sau intoleranta la lactoza. Dermatita atopica nu poate fi vindecata, dar in majoritatea cazurilor simptomele se amelioreaza in timp. Daca, pe parcursul alaptarii, mama are o concentratie crescuta de vitamina C in organism, copilul va fi mult mai putin expus riscului de a dezvolta dermatita atopica.Nu e cazul sa-l izolezi. Pentru ca dermatita atopica este o afectiune de natura genetica, iti poti lasa copilul sa se joace cu ceilalti micuti, boala nu e contagioasa!”

Va spun, acele pete rosii, cu mici basicute arata groaznic pe fata Biancai. Chiar sunt speriata sa nu ramana cu semne pe obrajori. Daca ati trecut prin aceasta situatie sau stiti mai multe despre dermatita atopica, va rog sa-mi scrieti. Sanatate tuturor!

Mai multe info despre dermatita atopica: http://www.astmasan.ro/pliante/12.html

4 comentarii:

  1. Buna. Sa-ti traiasca printzesele :)
    In legatura cu subiectul tau, stiu ca cei de la Mustella au un unguent special pentru asta. Deasemenea sunt mai multe produse care se folosesc pentru dermatita atopica: Trixera de la Avene, Atoderm.
    O alta metoda folosita cu succes de o cunostinta de-a mea (la indemnul doctorului bineinteles) a fost sa-i faca baie in apa de taratze. Pui taratze intr-un tifon, sau intr-o soseta pe care o legi strans la gura si pui la fiert intr-o oala cu apa. Cu apa in care au fiert taratzele o speli pe fata. Deasemenea, daca ii apar si pe copr, cumperi de la farmacie sapun cu glicerina si o speli cu ala.
    O mai poti da cu Advantan Milk strict pe bubite, strat f. subtire.
    Sper sa-ti fie de folos informatiile. Sanatate multa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Ruxel. O sa incerc apa cu tarate. Sper din tot sufletul sa dea rezutate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca si nepotzica mea are tot asta. Dr cel putin asa spune. Si asta mica s-a umplut pe fata de bubitze care arata ca niste cosuri. Cum mai au fetitzele la pubertate. Si sunt localizate in special pe barbie si pe obrajori, sub ochi. Pe scalp nu are nimic. Ne-a spus s-o stergem cu ceai de pelin care cica e un foarte bun dezinfectant, cat timp bubitzele alea au puroi s-o dam cu triderm si apoi cu o alta crema ... hmmm ... am uitat cum se numeste. Dar aflu si-ti spun maine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bianca n-are bubite, are portiuni de piele uscata care se inroseste mai mu;t sau mai putin. S-ar putea ca nepotica sa aiba alt tip de dermatita. Oricum am retinut ideea cu pelinul. Merci mult

    RăspundețiȘtergere

Comentarii aici