joi, 29 ianuarie 2009

Alimentatie bebelusi

Mai jos gasiti recomandarile unui dr. pediatru referitoare la diversificarea alimentatie la bebelusi in primul an de viata. Sunt informatii orientative, care pe mine m-au ajutat. De preferat este sa intrebati medicul pediatru ori de cate ori aveti vreo nelamurire, in special cand vine vorba de papica!

DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI LA VARSTA DE 5 LUNI

• Se incepe in luna a 5-a
• Meniul sugarului va fi format din 5 mese : - 3 principale - 2 gustari
• Asadar diversificarea incepe cu gustarea = sucuri de fructe

In I saptamana → gustarea se va oferi aproximativ la ora 11 (mai aproape de pranz decat de micul dejun)
• Ziua1 → 5 ml suc de mar
• Ziua2 → 5 ml suc de morcov
• Ziua3 → 10ml suc de mar
• Ziua 4 → 10 ml suc de morcov
• Ziua 5 → 20 ml suc de mar
• Ziua 6 → 20 ml suc de morcov
• Ziua 7 → 30 ml suc : 15 ml mar + 15 ml morcov

In ziua in care avem 30 ml suc de fructe,la gustarea de ora 11 vom adauga in meniu o noua gustare,cea de ora 16-17,unde vom da pulpa de fruct.
• Pentru inceput pulpa de mar copt
• Se incepe cu 1-2 lingurite si se creste progresiv pana la 1 mar
• Dupa saptamana 2 se va putea inlocui marul copt cu mar crud

Cantitatea de suc pentru inceput va fi de 60-80ml/zi.
Spre 8 luni vom ajunge si la 100-120 ml/zi.
Urmatoarele fructe ce pot fi introduse sunt : piersica,nectarina,caisa,para,pepene galben,mango.
ATENTIE!!! Portocale,mandarine,struguri pe la 7 luni
Banana la 8 luni SUNT ALERGICE →
Kiwi,capsuni,fragi,mure dupa 1 an
→ nu le dati de la primele zile de diversificare
MENTIUNE! Niciodata dupa suc de fructe nu se bea imediat lapte

A II-a saptamana → pranz ora 12-13-14 = SUPA , care se obtine prin fierberea in 500ml apa a unui morcov,pastarnac,patrunjel.
• Ziua 1→ 10 ml zeama clara de legume
• Ziua 2→ 20 ml ---------- // --------------
• Ziua 3→ 30 ml zeama care se amesteca cu o lingurita pastura de legume
Deci in primele zile i se da sugarului doar zeama de la supa ,abia in ziua 3 se ingroasa supa.
• Ziua 4→ 40ml zeama + 2 lingurite pasatura. (La aceasta cantitate de supa , la sfarsitul fierberii se adauga 1 lingurita ulei de masline , in fiecare zi.)
:
:
:
pana la 100-120ml supa/zi.


Pentru inceput , in completarea supei , sugarul va primi si o cantitate de 180-120ml lapte,in functie de cantitatea de supa mancata.
Tendinta este de a inlocui masa de lapte de la pranz , treptat , cu o masa de supa si apoi si cu un fel II.
Treptat in supa vor aparea mai multe legume.
Se introduc la o distanta de 3 zile intre ele in urmatoarea ordine:
• morcov
• patrunjel
• pastarnac
• telina
• ceapa
• dovlecel
• ardei
• rosie
• cartof
• fasole verde
• mazare(nu e obligatorie)
Incercati o alternanta intre aceste legume , NU toate odata in aceeasi supa!
Cu cat mai variat , cu atat mai mic va fi refuzul si mai mare pofta!
Cantitatile de leguma vor fi relativ mici.

A III-a saptamana → Branza calcica in prima jumatate a saptamanii
→ Cerealele in a 2-a jumatate.
!!! Daca sugarul are greutatea mult peste medie , nu e necesar sa se insiste cu cerealele!
Branza se obtine din 250ml lapte praf (din care a baut copilul sau din care urmeaza sa bea) care se pune la fiert . Cand clocoteste i se adauga 2 tb Calciu Lactic. Se strecoara si se obtine o anumita cantitate de branza ce se administreaza proaspata. Restul se poate pastra in congelator.
Pentru inceput se amesteca cu pulpa de mar copt de la gustare si se subtiaza amestecul cu lapte praf.
Se mai poate adauga in piureul de legume ce va aparea sub forma de felul II la masa de pranz.
 MENTIUNE! De ex supa de la pranz poate fi facuta din 4 legume la felul I , iar piureul de legume pt. felul II din 2-3 legume,altele decat cele de la supa.
Piureul de legume se poate subtia cu lapte.

Cerealele intra pentru inceput in biberonul de seara : 2-3 masuri maxim.
Cantitatea maxima pentru 5 luni → 5 masuri/zi.
Daca se doreste se mai pot introduce 2 masuri la biberonul de dimineata.
Nu introduceti cerealele in supa!!!
Exemple de cereale: Hero, Nestle, Nutriben, Humana>
Se incepe cu cereale fara gluten obtinute din orez sau orez + tapioca + porumb.
La 7 luni puteti alege si alte tipuri de cereale cu gluten + miere,fructe,multivitamine

Ar fi excelent daca ati putea administra supa , marul copt sau crud, piureul de legume, cerealele,in varianta mai ingrosata la castronel , cu lingurita.

A IV-a saptamana → carnea de pui
!!! Carnea de porc se va da dupa 3 ani . (Deloc obligatorie , deloc sanatoasa!)
Se fierbe partea cea mai frageda a pieptului (micul piept sau micul pectoral) si se arunca prima apa.
Pentru inceput (adica o luna ) nu i se da sugarului si zeama de la carne , ci carnea se paseaza in supa de legume , fierbandu-se separat de aceasta.
Cantitatea de carne = 30 g/zi ↔3-4 lingurite carne fiarta si pasata.
!!! NU se da zilnic carne,ci de 2 sau 3 ori pe saptamana.

Deja din aceasta saptamana meniul de pranz poate arata astfel:
• Felul I → 100-120ml supa de legume + carne
• Felul II→ 60-80ml : piureul de legume + branza subtiat cu lapte
Exemplu : SUPA din morcov,pastarnac,ceapa,rosie.ardei si carne
PIUREUL din morcov,dovlecel,branza.
!!! ATENTIE→ Piureul de cartof (simplu) se da abia la 8 luni

Supa de legume mai pote fi ingrosata si cu faina de orez (care se obtine prin macinarea boabelor de orez intr-o masina de cafea curatata in prealabil).

La felul II ar mai putea fi dat si pilaful din faina de orez , obtinut din fierberea acestuia alaturi de un morcov/pastarnac , in care se adauga 1 lingurita ulei de masline . Aici pot fi amestecate carnita sau branza.

!!! ATENTIE→ Nu se adauga sare in mancarea sugarului pana la 1 an.



DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI LA 6 LUNI
In I-a saptamana:
OUL FIERT minim5 minute si maxim 10 minute.
I se da sugarului doar galbenusul , o data la 3 zile.Albusul se da abia dupa 1 an.
• Ziua 1 → un sfert de galbenus
• Ziua 2 → jumatate de galbenus
• Ziua 3 → trei sferturi
• Ziua 4 → un galbenus intreg
Galbenusul se introduce in supa sau in piureul de legume.
In primele 2 saptamani nu se da in aceeasi zi si ou si carne


A II-a saptamana:
IAURTUL simplu , preferabil Covalact.
Se poate da zilnic o cantitate de 100ml.
Se amesteca cu branza sub forma unui fel II la pranz , sau asortat la piureul de legume, sau simplu.
Iaurtul va constitui o excelenta cina pt ora 18-19.
Cina va putea fi reprezentata si de un piure de legume cu branza.
!!! NU carne seara!



A III-a saptamana
SMANTANA 12% grasime , 3-4 lingurite impreuna cu branza sau se introduce in supa.
La aceasta varsta pot aparea in meniu papanasii din branza fierti.
( branza + un galbenus de ou crud + zahar vanilat 1 pliculet + faina de orez =
compozitie moale )
Se fierb si se servesc cu iaurt sau smantana.

UNTUL 65% grasime se introduce la mijlocul acestei saptamani→ un varf de cutit introdus in piureuri.


A IV-a saptamana
CARNE DE VITA maxim 30 g/administrare.
In prima apa de fierbere se introduce ½ lingurita bicarbonat de sodiu pentru a fragezi carnea.
La fel ca si carnea de pui,cea de vita se va introduce in supa sau piureuri.
Ca si carnea de pui poate fi preparata sub forma de perisoare, care se vor introduce in supe ,ciorbe, sosuri.
Perisoarele :  carne de vita sau pui
 1 morcov mic
 1bucatica de ceapa
 1 galbenus de ou
 ½ lingurita faina de orez sau orez fiert foarte mult
 patrunjel verde
Se formeaza perisoarele si se fierb in apa sau zeama de legume.
De la aceasta varsta vom putea da sugarului si zeama de la carne (prima apa de la fiert se arunca pt ca in ea se acumuleaza toate toxinele din carne).
Aceste perisoare mai pot fi servite cu sosuri.
Sos Bechamel → 100ml lapte + ½ lingurita faina de orez se fierb , apoi se adauga perisoarele gata fierte
Sos alb → 100ml smantana + ½ lingurita faina de orez se fierb
Sos rosu → pasta de rosii proaspete + ½ lingurita faina de orez sau 1-2 lingurite piure de legume. Se fierbe sosul si se adauga perisoarele.
In aceste sosuri se mai poate adauga si carne fiarta si pasata.


DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI LA 7 LUNI
Elemente noi : in sucul de fructe → portocala
→ mandarina
→ strugurii
Pentru orice fruct nou introdus se incepe cu cate 1 lingurita pe fiecare zi de administrare , nu cu cantitati mari din cauza riscului de alergii.
In piureul de la felul II sau in supa acum intra ficatelul de pui ,care se fierbe in apa sau lapte , se paseaza si se introduce in meniurile mai sus mentionate .
Ca si varianta de administrare este pateul de casa,
• Se fierbe ficatelul si se amesteca cu 1 galbenus de ou fiert
1 varf de cutit de unt
lapte pentru subtiere
• Se paseaza pana devine foarte moale
• I se va da sugarului cu lingurita asortat cu rosii crude decojite si fara seminte (1-2 felii) sau cu iaurt.
• De la 8 luni va putea fi uns pe paine ( nu mai devreme )
Supele de acum vor fi acrite cu bors de casa din tarate sau cu zeama de lamaie ( NU cu sare de lamaie pt ca e CANCERIGENA).
De la aceasta varsta , la gustarea de ora 16 poate fi introdus compotul de mere.pere,piersici, indulcit cu putin zahar sau zahar vanilat.
 zaharul trebuie pus la fiert!!!
 NU dam miere de albine pana la 1 an!!! (Clostridium botulinum)
Supa de rosii ( la pranz) → rosiile se fierb fara apa,se strecoara , iar pasta obtinuta se subtiaza cu apa fiarta , dupa care se continua inca putin fierberea.
→ in supa puteti introduce un morcov si un patrunjel.



DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI LA 8 LUNI
Spanacul si salata verde NU se dau decat dupa 1 an !
Spanacul contine nitrati ,care sunt redusi de bacteriile intestinale in nitriti , acestia producand methemoglobinemia sugarului = boala albastra! = intoxicatie cu nitriti , care determina anemie!
Salata verde contine oxalati , care determina alergii!

De la aceasta varsta putem introduce cerealele cu gluten :
• Celebrii biscuiti se administreaza abia de la 8 luni. Glutenul dat mai devreme de aceasta varsta determina alergii pe intestinul sugarului,periclitand absorbtia si ducand la anemie.
• In comert se gasesc biscuiti speciali Hero. I se da 1 , max 2 biscuiti/zi
• NU dati biscuiti intre mese pt ca reduc dramatic pofta de mancare si ingrasa inutil copilul.
• !!! Tineti minte! Un sugar obez are toate sansele sa devine un adolescent obez si desigur un adult obez! Stratul adipos (grasimea) acumulat in perioada de crestere este foarte greu de inlaturat mai tarziu.
• Fainurile de grau,porumb (malai) , gris

PAINEA (preferabil graham) → soldatei de paine unsa cu unt, branza frecata (Almette de casa) si pateu de casa.
 Branza frecata = branza de vaci + ½ lingurita de unt + verdeata (optional) + putin lapte se amesteca cu blender-ul si se unge pe paine , asortata cu o rosie cruda ( fara pielite si seminte) sau cu un iaurt simplu.
 Faina de grau mai poate fi folosita si la rotunjirea papanasilor fierti , care de acum pot fi facuti cu gris in loc de faina de orez.
 Grisul : → laptele copilului poate fi ingrosat cu gris ( dimineata sau seara)
→ la masa de pranz – supa de pui cu galusti (galustile = un galbenus de ou crud + o lingura de gris)
→ la cina sau la desert la pranz : papanasi fierti (branza + gris + zahar vanilat + galbenus de ou = un aluat moale , care se modeleaza in bile si se fierb in apa care nu clocoteste)
Malaiul : → mamaliguta cu branza si smantana
Piureul de cartof : → se da o data sau de cel mult 2 ori/saptamana
→ cartof fiert + ½ lingurita unt + lapte
→ se poate amesteca cu smantana sau iaurt sau carne sau
ficatel sau branza.
 Paste fainoase Riva sub forma de stelute sau litere , usor de mestecat si inghitit se adauga in : ⌂ supe sau ciorbe
⌂ sub forma de budinci ( fierte si amestecate cu branza + galbenus +
smantana + zahar vanilat // coapte la cuptor). Se ofera la cina.
⌂ in lapte
⌂ asortate cu sosuri si carnita si servite ca felul II ( la pranz) → Carne de vita
si sos rosu



DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI DE LA 9-12 LUNI
9 luni → cascaval ras

10 luni → creier de vita fiert 1 data / saptamana cu piure de legume

11 luni → peste fiert ( pastrav,cod,merluciu,ton.somn)
→ mezeluri ( rulada de piept de pui sau sunca presata ) ½ felie la micul dejun , insa NU in fiecare dimineata.
→ kiwi

12 luni → albus de ou , capsuni , fragi DELOC OBLIGATORII!!!!!


MULT SUCCES !
Dr . Mihaela Paduraru

16 comentarii:

  1. Sa-nteleg ca ne tii cu meniu' asta pana fac fi-tele 1 an, nu? :D...si dup'aia...ce ne dai sa mancam? :))

    pupix :*

    RăspundețiȘtergere
  2. uff, iti urez bafta cu pusul in practica... teoria ca teoria, dar practica ne omoara...

    RăspundețiȘtergere
  3. vizitati www.nutriben.ro
    Un site despre "papa bun" pentru bebelusul tau!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu chiar am respectat meniul dat de pediatra pana la un an; foarte asemanator cu cel de mai sus, fara sare, miere...; iar bebitza s-a dezvoltat foarte bine;
    e adevarat ca e mai greu pentru mamici pentru ca trebuie sa pregateasca tot timpul mancarica, dar merita pentru sanatatea bebeilor.

    RăspundețiȘtergere
  5. cum draqu sa dai unui bebelush de 8 luni paine soldatel unsa cu unt sau branza sau pate si cu o felie rosie cruda,cand el nu are dintisori?
    cine e pediatrul asta?unde a facut scoala,in baruri?

    RăspundețiȘtergere
  6. baiatul meu de 8 luni manca de pe la 7 painica cu unt si gem de casa iar acum ii dau o feliuta de rosie si o papa cu f mare pofta. si are decat un dintisor si ala iesit un pic. asa ca...se poate f bine

    RăspundețiȘtergere
  7. si fetita mea de 8 luni are doar doi dintisori si mesteca ff bine toate alimentele. ba chiar prefera bucatelele mai mari de fructe decat piureurile.

    RăspundețiȘtergere
  8. foarte utile sfaturile tale privind diversificarea. eu am doi baietei gemeni de 9 luni jumate si mi-au prins fooooaaaarte bine aceste sfaturi. n-am scris pana acum ca n-am avut timp. legat de dintisori, ai mei au cate patru (2 sus, 2 jos) de pe la 7 luni si se descurca foarte bine cu mestecatul.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna,

    Am facut un widget pe tema diversificarii alimentatiei bebelusilor, cu grafice lunare de introducere a alimentelor

    Daca ti se pare interesant si util m-ar bucura foarte mult sa il adaugi la tine pe blog. Trebuie copiat codul de javascript in pagina sau post si poti sa ii setezi si dimensiunile din cod sa arate bine in pagina. Eu am incercat sa sintetizez cat mai bine informatia si sunt foarte incantata de rezultat.

    Sper sa iti placa si tie
    http://retetebebelusi.ro/grafice-lunare-alimentatie-bebelusi/

    Multumesc si o zi buna,
    Ramona

    chihaia.ramona@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte utile informatiile..am si eu un bebe de aproape 8 luni..printre altele: eu evit in totalitate sarea in mancarea bebelului (ca si in mancarea noastra, de altfel)...

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu deja am inceput sa il pun in practica, doar ca diversificarea a inceput de la 6 luni. Sunt foarte multumita pana acum. Multumesc d-na doctor~!

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt o mamica care are un bebe de 6 luni si jumatate. Eu am urmat planul de diversificare dat de d-na doctor, care nu corespunde in totalitate cu ce am gasit pe acest site. Sunt f. multumita. Ma inilnesc in parc cu mamici care se plang ca bebelusul lor nu mananca supa, al meu nu doar ca mananca, dar mananca cu mare pofta si tot ce ii dau ptr ca am luat totul treptat. Multumesc mult d-na doctor!

    RăspundețiȘtergere
  13. Sunt o mamica care are un bebe de 6 luni si jumatate, eu am urmat planul de diversificare dat de d-na doctor, care nu corespunde in totalitate cu ce am gasit pe acest site. Sunt f. multumita. Ma inilnesc in parc cu mamici care se plang ca bebelusul lor nu mananca supa, al meu nu doar ca mananca, dar mananca cu mare pofta si tot ce ii dau ptr ca am luat totul treptat. Multumesc mult d-na doctor!

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu am urmat acest tip de diversificare cu bebelusul meu de 6 luni si sunt foarte multumita, doar ca acum d-na dr. Mihaela Paduraru l-a schimbat, l-a imbunatatit. Nu inteleg de ce nu vreti sa-mi postati si mie mesajul?????

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc pentru comentarii. Ma bucur ca pentru unele dintre voi au fost utile sugestiile din articol. Mentionez ca sunt sugestiile unui medic pediatru.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce parere aveti despre aceasta mancare pentru bebelusi, vi se pare ok ?

    www.longeviv.ro/mama-copilul/mancare-bebelusi/mancare-bebelusi-pere-goodness-gracious

    RăspundețiȘtergere

Comentarii aici