luni, 30 noiembrie 2009

De Sf. Andrei

La multi ani Andreea, La multi ani Andrei!


Pentru romani ziua de 30 noiembrie reprezinta o sarbatoare crestina importanta. Sfantul Andrei este apostolul care a crestinizat primul meleagurile noastre, fiind considerat patronul spiritual al romanilor.
Pe langa traditiile de natura religioasa exista si traditii si credinte desprinse din vechi sarbatori ale tracilor, romanilor si dacilor. Intalnim credinte si obiceiuri legate de protectia oamenilor, a animalelor si gospodariilor. Toate sunt puse sub obladuirea acestui sfant Se spune ca in acesta zi nu se matura, nu se arunca nimic din casa, altfel lupii iti vor manca vitele. Se mai spune ca in aceasta noapte lupii se aduna si pot vorbi, dar cei ce-i aud pot muri. De "Andreiu' cap de iarna" se spune deasemeni ca umbla strigoii si fura mana vacilor si mintile oamenilor, intra in case si la animale. De aceea tocurile usilor si ferestrelor, la case, soproane, cotete trebuiesc unse cu usturoi pisat. Exista si obiceiuri pentru fetele de maritat: Legat de maritis si vise premonitorii, in noaptea sfantului Andrei fetele isi pun la cap 41 boabe de grau si daca viseaza ca cineva le ia atunci sigur se vor marita.
Alte credinte intalnite: fetele fura faina din lada morii, fac placinte cu sare, pun pieptanele sub perna etc. Graul incoltit in vase mici de pamant sau crengutele de visin care vor inflori pana la Craciun le arata cat noroc si sanatate vor avea si daca livada si campul vor avea rod. Usturoiul ,considerat ca remediu terapeutic daca e purtat la brau aduce petitori. Chipul viitorului sot e cautat in forma luata de plumbul sau cositorul topit si turnat in apa, sau in fata oglinzii marginite de doua lumanari, sau in vis cu busuioc sub perna. Toate acestea nu au valente religioase dar sunt perpetuate prin oameni de-a lungul timpului. Se spune ca cei care poarta numele Andrei sunt inteligenti, judeca bine in afaceri, sunt stabili si responsabili. Familia inseamna mult pentru ei, dorindu-si un camin linistit si armonios, alaturi de cei dragi si de prieteni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii aici